OK

Ta strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej

Facebook
0 prod. 0,00 Do kasy
Nowość Polecany

Oliwa Biolea tradycyjnie tłoczona 2018 250ml BIO

Cena:
36,00 zł (z VAT)
Ilość:
Dostępność:
5 szt.

Darmowa wysyłka dla zamówień powyżej 200 zł

Biolea tradycyjnie tłoczona (POLIFENOLOWA) 2018 250ml BIO

Oliwa tłoczona na zimno, wytwarzana z mielonych kamiennymi żarnami oliwek odmiany Koroneiki. Doskonale zrównoważona, o najwyższej jakości rzemiosła, oliwa godna najbardziej wykwintnych potraw. Cechuje ją wyrafinowany aromat łączący w sobie woń roślin zielnych z nutą orzechów laskowych i migdałów, zwieńczony delikatną słodyczą jabłek. Subtelnie pikantne tony pieprzu z lekką, przyjemną goryczą podążają za wyjątkowym posmakiem szczawiu ogrodowego. Idealnie nadaje się do skropienia młodych liści sałaty, fantastycznie wzbogaci smak owoców morza oraz delikatnych dań makaronowych.

Posiada certyfikat Health Claim (EU432/212).
Rozporządzenie Komisji (UE) 432/2012 zawiera szereg wymogów, które muszą spełnić producenci, aby móc zgodnie z prawem reklamować korzyści zdrowotne polifenoli w swojej oliwie z oliwek oraz używać oznaczenie Health Claim . Fakt, że polifenole z oliwy z oliwek pomagają chronić lipidy we krwi przed stresem oksydacyjnym – fizjologicznym obciążeniem organizmu, które może prowadzić do mutacji DNA oraz chorób takich jak nowotwory, choroby serca i krwi, cukrzyca czy zaburzenia neurodegeneracyjne – jest dobrze udokumentowany.

Według norm europejskich korzyści te pojawiają się, kiedy dzienne spożycie oliwy z oliwek wynosi co najmniej 20 g, pod warunkiem, że dawka ta zawiera przynajmniej 5 mg hydroksytyrozolu i jego pochodnych.

Została także uhonorowana Złotym Standardem Doskonałości jako produkt z bardzo wysoką zawartością polifenoli . Konferencja „Olympia Health and Nutrition” odbyła się w zabytkowym greckim parlamencie w Atenach. Udział wzięli m.in. profesor Stefanos Kales z Uniwersytetu Harvarda, dyrektor Dan Flynn z ośrodka UC Davis Olive oraz profesorowie Prokopis Magiatis i Eleni Melliou, innowatorzy w dziedzinie naukowej analizy fenolowej oliwy z oliwek. Nagrodę wręczyła pani profesor Magdy Tsolaki , która najnowszymi badaniami klinicznymi potwierdziła istotny wpływ oliwy z oliwek o wysokiej zawartości fenolowej na zapobieganie choroby Alzheimera.

W północno-zachodniej części Krety – Kolymbari – w posiadłości Astrikas, położone są gaje oliwne rodziny Dimitriadis. To właśnie tu od pięciu pokoleń wytwarzana jest oliwa Biolea. I tak, jak zaczęto to robić ponad dwieście lat temu, tak też i dzisiaj kamienne żarna tłoczą na zimno oliwę, której na próżno szukać w innych zakątkach świata.
Wyjątkowe pochodzenie geograficzne, czas i warunki dojrzewania oliwek oraz tradycyjna metoda wytwarzania uczyniły Bioleę ekskluzywnym produktem chronionym nazwą swojego pochodzenia (ang. protected designation of origin, PDO). Rodzinna firma, łącząc zalety tradycyjnej ekstrakcji oliwy z oliwek z unikatowym know-how, przy zastosowaniu nowoczesnego wyposażenia i w poszanowaniu zasad zrównoważonego rolnictwa jest jedną z niewielu firm na świecie zajmujących się produkcją oliwy w duchu „slow”. Od lat doskonałość organicznej oliwy Biolea doceniana jest na światowym rynku wysokojakościowej i zdrowej żywności.
Tradycyjna metoda mielenia oliwek kamiennymi żarnami oraz tłoczenie na zimno zapewniają oliwie Biolea wyjątkową jakość. Dzięki takiemu sposobowi wytwarzania oliwy, zachowuje ona wszystkie swoje cenne właściwości odżywcze oraz unikalne cechy aromatyczne. Biolea jest charakterystycznie słodka i subtelna, nie jest filtrowana, a butelkowana jest dopiero w momencie, gdy osad w sposób naturalny oddzieli się od płynu. Każdą porcję ręcznie odlewamy i pakujemy na miejscu, gdzie ciemne butelki są sprawdzane i numerowane.

Gaje oliwne posiadłości Astrikas uprawiane są w najwyższym stopniu w sposób ekologiczny, w dbałości o ochronę środowiska oraz w poszanowaniu jakości życia i zdrowia konsumentów. Uprawa prowadzona jest bez użycia chemicznych nawozów, pestycydów i herbicydów. Wytwórnia oliwy Biolea posiada certyfikat agencji BIO HELLAS kontrolującej producentów produktów organicznych.

Opakowanie : 250 ml

*
*
*
*
*
*
*

Opinie klientów (0)

Zapisanie się do newslettera

Otrzymuj informacje o nowościach i promocjach wprost do Twojej skrzynki e-mailowej:

Copyright © herbamedicus.com.pl Wszystkie prawa zastrzeżone. Ta strona wykorzystuje pliki cookies.
Powered by i-systems.pl