OK

Ta strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej

Facebook
0 prod. 0,00 Do kasy
Nowość Polecany

Olejek eteryczny - Szałwia lekarska 100 %, 10 ml Ziółko

Cena:
89,00 zł (z VAT)
Ilość:
Dostępność:
14 szt.

Darmowa wysyłka dla zamówień powyżej 200 zł

Olejek eteryczny z szałwii
Szałwia lekarska znana jest przede wszystkim ze swoich właściwości antyseptycznych. Napary z tej rośliny wykorzystuje się do picia, ale także w postaci płukanek do gardła i jamy ustnej w przypadku stanów zapalnych. Olejek eteryczny z szałwii ma równie wiele zastosowań, z tym, że jest przeznaczony do użytku zewnętrznego. Inhalacje, kąpiele i masaże z użyciem naturalnego olejku eterycznego z szałwii lekarskiej pomagają w łagodzeniu i niwelowaniu wielu dolegliwości. Właściwości olejku szałwiowego zostały potwierdzone badaniami naukowymi.
Naturalny olejek eteryczny z szałwii – najczęstsze zastosowanie
Szałwiowy olejek eteryczny otrzymuje się metodą destylacji parą wodną. Dzięki temu zachowuje swoje właściwości. Znany jest przede wszystkim ze swojego działania:
• antyseptycznego;
• dezodorującego;
• przeciwzapalnego;
• ściągającego;
• regenerującego.
Dzięki temu znajduje powszechne zastosowanie nie tylko w leczeniu stanów zapalnych, ale także w kosmetyce: do pielęgnacji skóry (także skóry głowy). Olejek szałwiowy reguluje wydzielanie sebum, uspokaja skórę i łagodzi jej stany zapalne.
Oprócz tego olejek z szałwii wykazuje działanie wzmacniające naturalną odporność organizmu.
Olejek z szałwii może być również stosowany do kąpieli – w takiej postaci działa wyciszająco i odświeżająco, a przy tym inhaluje. W przypadku problemów skórnych może być w nią wcierany. Sprawdza się doskonale w przypadku trądziku oraz opryszczki. Działa również wspomagająco w przypadku ropnego zapalenia mieszków włosowych.
Olejek eteryczny z szałwii ma również potwierdzony wpływ na poprawę pamięci prospektywnej i sprawności poznawczej.
Czysty, naturalny olejek z szałwii ma doskonałe właściwości antyseptyczne i dezynfekujące.
Antybakteryjne właściwości olejku z szałwii
Badania naukowe potwierdziły również, że olejek szałwiowy ma działanie antybakteryjne i jest skuteczny na bakterie:
• S. aureus, P. stuartii, P. stuartii, E. coli, Shigella sonnei, Sarcina lutea, M. flavus, B. thermosphacta, E. coli, L. innocua, L. monocytogenes
• Enterococcus faecalis, Enterococcus faecalis, Enterococcus faecalis, Aerococcus viridans, Eubacterium lentum, Pantoea spp., Actinomyces naeslundii, Actinomyces naeslundii, Gemella morbillorum, Staphylococcus sciuri, Staphylococcus xylosus, Gemella morbillorum, Pasteurella haemolytica, Pasteurella haemolytica, Micrococcus sp., Fusobacterium mortiferum, Gemella morbillorum, Streptococcus salivarius sp. salivarius, Streptococcus intermedius, Streptococcus mitis, Streptococcus acidominimas związanym bezpośrednio z występowaniem chorób jamy ustnej
• Bacillus subtilis, Salmonella typhi, S. enteritidis, S. epidermidis, S. mutans.
Właściwości przeciwgrzybicze olejku szałwiowego
Naturalny, czysty olejek z szałwii jest również skutecznym środkiem przeciwko grzybom różnego rodzaju, między innymi:
• drożdżakom Candida albicans, Candida glabrata, Candida krusei czy Candida parapsilosis
• szczepom grzybów Aspergillus carbonarius, Aspergillus niger, Ashbiya gossypii, Rhizopus oryzae, Trichoderma reesei, Alternaria solani, Ascochyta rabies, Botrytis cinerea, Monilia laxa, Penicllum italicum i Rhizoctonia solani
• C. tropicalis, C. guillermondii, Cryptococcus neoformans
• dermatofitom powodującym między innymi infekcje skóry i paznokci takim jak Epidermophyton floccosum, Microsporum canis, M. gypseum, Trichophyton mentagrophytes, T. mentagrophytes, T. rubrum, T. verrucosum
• Aspergillus niger, A. fumigatus, A. flavus
Olejek eteryczny z szałwii a SARS i infekcje
W Szpitalu Uniwersyteckim we Frankfurcie przeprowadzono test na plwocinie pacjenta z rozpoznaniem SARS. Czysty olejek eteryczny z szałwii wykazał aktywność wobec SARS-CoV (wirus RNA).
Olejek z szałwii jest również skuteczny wobec innych dolegliwości, przede wszystkim tych związanych z nieżytem i infekcjami dróg oddechowych.
Potwierdzono jego działanie odkażające, przeciwgnilne, przeciwropne i przeciwzapalne. W postaci rozcieńczonej można go stosować również do płukania jamy ustnej i gardła, a nawet narządów płciowych.

Jak stosować olejki eteryczne?
Oferujemy Państwu wyjątkowo silne substancje chemiczne pochodzenia roślinnego, dlatego aby uniknąć podrażnień należy stosować je z uwagą i po odpowiednim rozcieńczeniu. Najpopularniejsze metody stosowania olejków to:
• inhalacje – dodajemy kilka kropli do miski z gorącą wodą lub inhalatora i wdychamy parę wodną z substancjami aktywnymi
• kąpiele – w zależności od olejku dodajemy kilka kropli do wody i zażywamy leczniczej kąpieli
• masaże – po rozcieńczeniu w oleju bazowym wcieramy go w odpowiednich proporcjach w zależności od olejku
Jak korzystać z opakowań?
Olejek można pobrać za pomocą dołączonej pipety po odkręceniu buteleczki lub strzykawką przez membranę. Sposób z wykorzystaniem membrany zapewnia większą sterylność użytkowania.
Przechowywanie
Produkt przechowywać w oryginalnym opakowaniu, w chłodnym i ciemnym miejscu, z dala od bezpośredniego dostępu do światła.

*
*
*
*
*
*
*

Opinie klientów (0)

Zapisanie się do newslettera

Otrzymuj informacje o nowościach i promocjach wprost do Twojej skrzynki e-mailowej:

Copyright © herbamedicus.com.pl Wszystkie prawa zastrzeżone. Ta strona wykorzystuje pliki cookies.
Powered by i-systems.pl